Lempäälä huomaa hyvän

Haastattelimme Sakari Majanmaata, joka on Lempääläinen positiivisen kasvatuksen pioneeri, myönteistäjä nro 1 sekä Varhaiskasvatusyksikön Johtaja.

Sakari on ollut tärkeä osa Positiven matkaa alusta alkaen ja hän on yhdessä Mirva Ritarin kanssa pitänyt positiivisen kasvatuksen lippua korkealla Lempäälässä. Kiitos!

Mikä sai innostumaan pos.kasvatuksesta?

Minut sai innostumaan pos.kasvatuksesta, kun olin kuuntelemassa Kaisa Vuorista täällä Lempäälässä alkuvuodesta 2019. Mieletön persoona ja ammattilainen, joka tekee työtä suurella sydämellä. Tämä koulutus oli minulle SE juttu.  Huomaa Hyvä ja positiivinen pedagogiikka on siitä asti kulkenut mukanani esimiestyössäni. Itse koen, että myös työyhteisössä on tärkeää huomata onnistuminen ja sanottaa ääneen työkaverin vahvuus. Edellisessä yksikössä, jossa olin esimiehenä, ideoin henkilökunnan vahvuusseinän, joka sai erittäin paljon hyvää palautetta niin huoltajilta kuin yhteistyötahoilta.

 

Kerro Sakke hieman lisää, mitä te itse asiassa teette ja mikä siinä teillä toimii?

Meillä tehdään lasten kanssa yhdessä arjessa asioita ja huomataan hyvä ihan joka hetki. Lapset ovat osallisena kaikessa ja saavat vaikuttaa heille tärkeisiin asioihin. Ilmapiiri on myönteinen ja kannustava, jossa lapsi kokee olevansa turvassa ja tunteita saa näyttää. Lasten onnistumiset huomataan ja se sanotaan ääneen. Jokainen saa olla sellainen, kun on. Olemme innostuneita tästä digipilotista, joka on Lempäälän varhaiskasvatuksen ja Positive-tiimin kanssa on alkanut syksyllä 2020.

Sakke, olet pitkän linjan varhaiskasvatuksen ammattilainen! Onko jotain vielä, mitä haluaisit kertoa muille varhaiskasvattajille ja aiheesta kiinnostuneille?

Haluan sanoa muille varhiksille, että positiivinen pedagogiikka on ihan mieletön juttu. Suorastaan timantti. Tämä ei ole minusta mikään yksittäinen toimintamalli vaan, on tärkeää ensin itse omaksua positiivisen kasvatuksen perusteet eli sisäistää  ja sen myöstä muuttaa omaa ajatusmaailmaa. Positiivisuus ja vahvuuksien näkeminen on asioita, jotka kantavat läpi elämän, vauvasta vaariin.  Työssäni minun ”motto” esimiehenä on, että ”muistakaa millaisen jäljen te jätätte näihin pieniin ihmisiin.”  Jotta pystyt huomaamaan hyvän, vaatii se minusta aitoa läsnäoloa ja kuuntelemisen taitoa sekä työn iloa!

 

Mielenkiintoista. Kerrohan vielä meille kaikille oma näkemyksesi, miksi hyvää kannattaa huomata? sekä teidän  parhaat vinkit?

Hyvää kannattaa huomata ihan joka hetki ja sen vaikutus voi olla merkityksellinen ja ikuinen kyseiselle lapselle. Vinkkinä voisin sanoa, että hiljaa hyvää tulee ja omalla esimerkillä voi alkaa saada ihmeitä aikaan. Arjessa on miljoonia mikrohetkiä, jossa voi huomata hyvää niin lapsissa kuin meissä aikuisissa. Haluan tämän lauseen myötä kannustaa jokaista meistä huomaamaan hyvän… ”Aito hymy on ilmeistä kaikista tarttuvin.”

 

Kiitos Sakari, Lempäälä ja kaikki yksikkösi kasvattajat työstänne.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lempäälä huomaa hyvän”

Jätä kommentti