Pääsiäisvaris

Pääsiäinen on ihanaa aikaa. Kaikkialla on suklaamunia, hedelmärakeita ja muita herkkuja. Varis syö minkä ehtii. Mämmiäkin kuluu iso ropposellisen päivässä, yleensä omenakarkkien kanssa. Lisäksi Varis pitää Karmiinin pääsiäiskekseistä, Pikkunaakan pääsiäismehusta ja Korintin pääsiäisperuukista. Sitäkin on pitänyt vähän maistaa. Se ei ollut fiksu juttu, mutta kaikki jutut eivät voikaan olla.

Pääsiäisessä oikeastaan vain yksi asia harmittaa Varista. Pääsiäinen keskittyy kananpoikiin. Niitä on kaikkialla. Keltaisia tipuja, vaaleanpunaisia, turkooseja, raidallisia ja pilkullisia tipuja. Mutta ei minkäänlaisia variksenpoikia. Ei minkään värisinä, ei mitenkään. Se tuntuu Variksesta epäoikeudenmukaiselta. 

Varis istuu keittiönpöytänsä ääressä ja lusikoi mämmiä nokkaansa. Se katsoo itse kasvattamaansa rairuohoa ja tipuja ruoholla. Ei Variksella ole mitään niitä vastaan, mutta muitakin lintuja voisi olla. Varis päättää tehdä asialla jotain. Se nuolaisee mämminrippeet lautasen reunasta ja kiirehtii ulos Korintin kaupalle.

-Korintti, onko sinulla kylttejä? Varis huutaa jo ovelta.

-Shh, Korintti laittaa siiven nokalleen. Minulla on asiakas. Korintin kaupan perällä istuu tuntematon lintu kampaamoviitta päällään. Ja eikö mitä, asiakkaalle on tehty kampaus, joka muistuttaa pääsiäistipun päätä. Keltaista pientä nöyhtää, joka sojottaa joka suuntaan. Varista alkaa ärsyttää. 

-Miksi kanapojat varastavat pääsiäisen? Varis huutaa ja tuijottaa Korinttia ja asiakasta.

Korintti painaa siivet nopeasti asiakkaansa pään ympärille ja on muotoilevinaan höyheniä.

-Varis, voin kammata sulkasi ja pestä tuon ruskean pois, jos maltat hetken odottaa, Korintti vastaa ystävällisesti ja suoristautuu koko pienen vartensa mitalla.

-Minkä ruskean, Varis kysyy ja sipaisee poskeaan. Mämmiä on ympäri Variksen nokkaa.

-Ymmärrätkö Korintti. En tullut tänne kammattavaksi vaan saamaan oikeutta pääsiäisvariksille. Kaikki värit käyvät! Varis liekittyy omasta kiukustaan. Omasta mielestään sillä on kaikki oikeus olla vihainen. 

Korintin asiakas näyttää hämmästyneeltä, kun se kuoriutuu kaavun alta. Omaa kuvaansa se kuitenkin katsoo tyytyväisenä ja hipsii sitten Varista vältellen ulos kauneushoitolasta.

-Varis, sinä olet minun ystäväni ja autan sinua niin kauan kuin henki kulkee. Nyt näyttää kyllä siltä, ettei kauppa ainakaan kauaa kulje, jos sinä säikytät asiakkaani, Korintti huokaa.

-Mistä nyt kiikastaa?

-Ei ole pääsiäisvariksia, Varis saa sanotuksi ja painaa nokkansa alas. – Tarvitsen kyltin mielenosoitusta varten.

-Aa, kyllä kyltti löytyy, Korintti sanoo ja raahaa talonsa takaa vanhan liikennemerkin. – Ole hyvä. Mitä aiot siihen kirjoittaa?

-Pääsiäinen kuuluu variksille, eikun kaikille. Tai siis muillekin kuin kananpojille. Edes vähän.

-Tuo on tärkeä asia, Korintti ymmärtää Variksen huolen. – Mitä jos kirjoittaisit kylttiin hyvää pääsiäistä kaikille? Sitten kulkisit Linnunmetsässä ja toivottaisit kaikille hyvää pääsiäistä. Sitten sinä olisit Pääsiäisvaris! Korinttia ihan ihmetyttää oma kekseliäisyytensä.

Varis nuolaisee nokkaansa, mämmiä on vielä suupielessä. Se maistuu hyvältä.

-Pidän ajatuksestasi Korintti. Minä haluan olla Pääsiäisvaris ja toivottaa kaikille hyvää pääsiäistä. Se on loistava idea! Varis kiljahtaa ja tarttuu kylttiin.

-Lotta Uusitalo

Pohdintaa:

-Miltä Variksesta aluksi tuntui? Miksi?

-Mitä se päätti tehdä?

-Mitä vahvuutta Varis käytti? (päättäväisyyttä ja luovuutta ainakin)

-Mitä vahvuutta Korintti käytti? (ystävällisyyttä, sosiaalista älykkyyttä ja luovuutta)

 

Jätä kommentti

Lehdistötiedote 12.4.22

Väitös: Luonteenvahvuuksiin perustuvat opetusmenetelmät lisäävät lasten hyvinvointia

Kasvatustieteen maisteri Kaisa Vuorinen tutki väitöskirjassaan, miten oppilaiden hyvinvointia, sosiaalisia taitoja ja mahdollisuuksia tavoittaa oma paras potentiaalinsa voidaan tukea luonteenvahvuuksien tunnistamisen ja kehittämisen kautta.

Kyseessä on yksi ensimmäisistä oppilaiden ja opettajien luonteenvahvuuksien tukemiseen keskittyvistä väitöskirjoista Suomessa.

Vuorisen ajankohtainen tutkimus auttaa lisäksi ymmärtämään positiivisen kasvatuksen mahdollisuuksia monenlaisten oppijoiden tukemisessa heidän koulupolullaan.