Tarina saunatyöstä (#18)

Luukku 18

Tämän päivän varistarinassa linnut tekevät yhdessä mainosta saunasta. Mitä vahvuuksia löydät tarinasta?

Menevätköhän linnut joulusaunaan? Entä sinä? 

Mitä liittyy saunomiseen? Varis, Kerttu ja lintu Huttunen hakevat tietoa. Niiden pitäisi tehdä mainos ja kertoa siinä kaikki se hyvä, mitä saunasta on kerrottavissa. Se on aika paljon kolmellekin linnulle.

Aloitetaan helpoimmasta, Varis ehdottaa. – Saunassa on kuuma. On kiuas ja lauteet.

Kirjoita sinä siitä, Kerttu kehottaa. – Minä haen tietoa saunan historiasta. Huttunen voi tutkia erilaisia vihtatyyppejä.

Vihtatyyppi? Huttunen näyttää epäröivältä. Onko se joku henkilö meidän metsässä? Minä en tunne. Se ei ole hyvä aihe minulle.

En minäkään, Varis sanoo. – Onko niitä useita?

Kerttu laskee kirjansa maahan ja katsoo Varista ja Huttusta. Kerttu on sanomaisillaan jotain, mutta muuttaa mielensä.

On erilaisia vihtatyyppejä. Eikö niin? Niissä on yleensä  koivunoksia, mutta voi olla myös leppää, Kerttu opastaa.

Ahaa, Varis sanoo ja tirskahtaa. Huttustakin naurattaa. Se naputtaa tietokoneeseensa:

“Vihtatyyppi: yleensä koivunoksista, mutta voi olla myös leppää.” Varista naurattaa niin, ettei kynä enää pysy sen kädessä. Se näkee mielessään linnun, jonka nokka pilkistää koivunoksien välistä ja siellä täällä sulkien joukossa on myös lepänoksia.

Mitä sitten Kerttu? Huttunen kysyy vähän huolestuneena.

Minä kirjoitan nyt, Kerttu sanoo. – Etsi sinä kuvia. Kertun siivet kurittavat konetta kuin tikka hakkaisi puuta, naku, naku naku. Kerttu on ihan punainen, kun se viimein lopettaa.

Linnut tarkastelevat mainosta melko tyytyväisinä. Varis on kirjoittanut siihen kaksi ensimmäistä lausetta. Huttunen kaksi seuraavaa lausetta. Lisäksi se on löytänyt kuvan koivusta. Sen jälkeen seuraa Kertun osuus, joka on kolme sivua pitkä.

Kysymyksiä tarinasta: 

  • Mitä eri vahvuuksia linnuilla on tarinassa? Mitä vahvuuksia huomaat Kertussa? Entä Variksessa tai lintu Huttusessa?
  • Mikä väärinkäsitys syntyy sanasta “vihtatyyppi”?
  • Missä kohtaa tarinaa Kerttu käyttää itsesäätelyä?
  • Miten lintujen yhteistyö mielestäsi sujuu?

Jätä kommentti

Lehdistötiedote 02.06.22

Huomaa hyvä! on 2022 paras E-oppimisratkaisu

Suomen eOppimiskeskus ry yhteistyökumppaneineen palkitsee vuosittain parhaan suomalaisen digitaalisen oppimisratkaisun eEemeli-palkinnolla. Vuoden 2022 parhaana ratkaisuna palkittiin Positive learning Oy:n Huomaa hyvä!.

Kilpailussa oli tänä vuonna kaksi sarjaa: Education Finland Award sekä Suomen paras oppimisratkaisu. Jälkimmäisessä sarjassa etsittiin erityisesti  oppimisratkaisuja, jotka tukevat digihyvinvointia ja osallisuutta. Pandemiasta ja muista globaaleista haasteista johtuen hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen tukeminen ovat nousseet erityisen ajankohtaisiksi teemoiksi. Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Sitran johtava asiantuntija Tiina Härkönen.