Mitä vahvuutta käyttäisit? (#15)

Luukku 15

Mitä vahvuuksia voisit käyttää tai tarvitsisit tässä tilanteessa?

Myötätunto on aitoa kohtaamista ja sydämestä lähtevää kiinnostusta toista ja hänen hyvinvointiaan kohtaan. Se on läsnäoloa, kuuntelemista ja myötätuntoisia tekoja. Myötätunto vaatii usein rohkeutta, pysähtymistä, halua olla toista varten ja viitseliäisyyttä tehdä pieniä myötätuntoisia tekoja. Myötätuntoinen ottaa myös sen riskin, että tulee torjutuksi hakiessaan yhteyttä toiseen, joka on kenties vihainen, surullinen tai pettynyt. Voisiko siihen valmistautua? Miten yhteyttä kannattaisi lähteä rakentamaan?

Myötätunto on tekoja toisen hyvinvoinnin eteen. Myötätunnon oppiminen tapahtuu sen kautta, että saa itse osakseen aitoa kiinnostusta, läsnäoloa ja myötätuntoisia tekoja. Tarvitsemme kokemuksia siitä ja roolimallin, jolta oppia miten myötätuntoa osoitetaan. Pienten myötätuntoisten tekojen kautta voi huomata, miten ne vaikuttavat omaankin mielialaan ja hyvinvointiin. Myötätuntoisessa yhteisössä voi odottaa saavansa ymmärrystä osakseen myös silloin, kun itsellä on vaikeaa.

Keskustelkaa kuvasta esimerkiksi näiden kysymysten avulla:

  • Mitä tunteita tunnistat kuvassa? Miltä linnuista tuntuu?
  • Mitä olisi voinut tapahtua ennen kuvan tilanteita? Entä sen jälkeen?
  • Mitä linnut voisivat sanoa toisilleen?
  • Ovatko lapset itse olleet samanlaisissa tilanteissa kuin kuvan linnut?
  • Miltä heistä on tuntunut? Mitä he huomasivat tai oppivat?
  • Millaisia ohjeita antaisitte kuvien linnuille, että tilanne menisi hyvin kaikkien kannalta?

Vinkki: Näytelkää kuvan tilanne erilaisilla alkutilanteilla ja loppuratkaisuilla. Mitä vahvuuksia käytätte? Minkälaisia tunteita tunnistatte?

Jätä kommentti